Pályázat 2011

2011-12-19

 

A friss gyümölcsök értékesítése dömpingszerű, vagyis a leszedésüket követő néhány napon belül a gazdáknak mindenképpen el kell adniuk őket, hiszen rövid idő alatt megromlanak, s ezért a kistermelők sokszor kénytelenek elfogadni a felvásárlók által szabott árakat.

A projekt keretében kifejlesztésre kerülő berendezés lehetőséget adna a termelőknek arra, hogy a gyümölcsöket érési helyükön, vagyis a földeken, közvetlenül a leszedésük után feldolgozzák és szörpöt készíthessenek belőlük.

 

Egy egyszerű példa: A termelőnek az adott évben terem 1000 kg piros ribiszkéje. Eladja a felvásárlónak 100 Ft/kg áron (ez a 2010-es átlagár), így bevétele: 100.000 Ft. Ha ugyanebből piros ribiszke szörpöt készít, akkor lesz kb. 600 liter szörpje, amit, mint igazi gyümölcsszörpöt kb. 1000Ft/liter áron nagy valószínűséggel értékesíteni tud (ez 600.000 Ft érték). A nagyobb hozzáadott érték miatt természetesen még lesznek járulékos költségei: kb. 55.000 Ft cukor, 40.000 Ft csomagolóanyag és 5.000 Ft rezsi költség. Tehát összesen 500.000 Ft értékű szörpje lesz, ami éppen 5x több, mintha eladta volna a tiszta gyümölcsét a felvásárlónak. Természetesen ezzel még van munka, hiszen értékesíteni kell a szörpöt, de a végén a haszna így is többszörös.

Egy faluközösség vagy több termelő összefogva igen gazdaságosan üzemeltethet egy ilyen kisüzemet. Közösen oszlik a beruházás költsége, és ha a közös értékesítést is megoldják, úgy a járulékos munka sem sokkal több.

A pályázat adatai

Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása (Közép-Magyarország)

A projekt címe

Almafélék és csonthéjasok feldolgozására alkalmas mobil élelmiszergyártó berendezés kifejlesztése

A projekt azonosítója

KMOP-1.1.4-11/A-2011-0135

A projekt leírása

A friss gyümölcsök értékesítése dömpingszerű, vagyis a leszedésüket követő néhány napon belül a gazdáknak mindenképpen el kell adniuk őket, hiszen rövid idő alatt megromlanak, s ezért a kistermelők sokszor kénytelenek elfogadni a felvásárlók által szabott árakat.

A projekt keretében kifejlesztésre kerülő berendezés lehetőséget adna a termelőknek arra, hogy a gyümölcsöket érési helyükön, vagyis a földeken, közvetlenül a leszedésük után feldolgozzák és szörpöt készíthessenek belőlük.

mulberry outlet,cheap jordan shoes,cheap ghd hair straightener

Egy egyszerű példa: A termelőnek az adott évben terem 1000 kg piros ribiszkéje. Eladja a felvásárlónak 100 Ft/kg áron (ez a 2010-es átlagár), így bevétele: 100.000 Ft. Ha ugyanebből piros ribiszke szörpöt készít, akkor lesz kb. 600 liter szörpje, amit, mint igazi gyümölcsszörpöt kb. 1000Ft/liter áron nagy valószínűséggel értékesíteni tud (ez 600.000 Ft érték). A nagyobb hozzáadott érték miatt természetesen még lesznek járulékos költségei: kb. 55.000 Ft cukor, 40.000 Ft csomagolóanyag és 5.000 Ft rezsi költség. Tehát összesen 500.000 Ft értékű szörpje lesz, ami éppen 5x több, mintha eladta volna a tiszta gyümölcsét a felvásárlónak. Természetesen ezzel még van munka, hiszen értékesíteni kell a szörpöt, de a végén a haszna így is többszörös.

Egy faluközösség vagy több termelő összefogva igen gazdaságosan üzemeltethet egy ilyen kisüzemet. Közösen oszlik a beruházás költsége, és ha a közös értékesítést is megoldják, úgy a járulékos munka sem sokkal több.

 

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség